07 de setembre 2011

1. Una excel·lent reflexió sobre la llengua trobada per internet.
El català s'ha transmès durant mil anys perquè durant 950 d'aquest mil anys la llengua catalana era l'única al territori i entre la població i perquè durant set segles va ser la llengua del poder. La immigració era escassa en termes percentuals, dispersa en termes territorials i, sobre tot, es trobava un país completament monolingüe. O parlaven català aviat, o no menjaven. A nivell institucional, el català va ser l'única llengua oficial i de cultura (al principi juntament amb el llatí) fins al 1714. A ningú li passava pel cap que fos d'una altra manera, fins i tot quan durant tres segles les dinasties governants van ser estrangeres i no catalanoparlants.

La bajanada de la voluntarietat de la transmissió de la llengua no passaria de ser una boutade més del regionalisme si no fos tan greu i demagògica que encara hi pot haver alguna ànima càndida que se l'empassi.

És hora que els catalans normals despertem i siguem actius a l'hora de denunciar aquests falsos arguments.

Les llengües es transmeten si serveixen a un poder i la tendència natural és que en un territori hi hagi només un poder i, per tant, una sola llengua. El bilingüisme és una fal·làcia. És només un estat teòric que no es dóna enlloc del món. L'anomenat "bilingüisme imperfecte" és diglòssia. I diglòssia és el que hi ha, en un grau o un altre.

Per altra banda, a nivell comunitari no existeix la llibertat d'elecció. Hi a una llengua dominant i unes llengües que no són dominants. L'únic motiu pel qual el català ha sobreviscut els darrers tres-cents anys ha estat per la inèrcia d'haver estat la llengua dominant durant mil anys i per manca de competència real.

Ara, amb un sistema d'educació universal i obligatori i un sistema de mitjans de comunicació de masses que arriba a tot arreu, amb un país on l'equilibri demogràfic ha estat alterat de forma brutal durant els darrers cinquanta anys, i on ja s'han assolit els dos primer passos per a la substitució lingüística (que els catalanoparlants aprenguin tots l'espanyol i que els hispanòfons no tinguin necessitat de parlar català), és estúpid passar-se el dia fent grans declaracions d'amor a la llengua, mentre li van posant la corda al coll.

2. La candidesa d’un autonomista
Artur Mas es pregunta “Per què ens han de tocar els nassos amb l'idioma quan a cap altre país passa? Ni a Espanya amb el castellà, ni a Alemanya ni a França”. Sr. Mas, per a la seva informació, França, Espanya i Alemanya són estats independents. Catalunya vam perdre una guerra al 1939 i CiU va acceptar una transició dels hereus del franquisme sense aplicar justícia. Per això ens toquen els nassos.

Etiquetes